Andra gången gillt för Maksi!

09.04.2016 09:29

Vinnare av 2016 års Riksutställning som gick av stapeln i Piteå den nionde april blev finska spetshanhunden SE16484/2012 Maksi. Det var inte första gången Maksi stod kvar som ensam vinnare av tävlingen, som i år hade samlat hela 64 deltagande skällande fågelhundar. Redan 2013 erövrade Maksi denna titel i Västerås. Den gången saknade han jaktprovsmeriter och kunde därmed inte tillgodoräkna sig vinsten på vägen mot en svensk utställningschampiontitel. Den här gången hade han två förstapris på jaktprov i ryggen och därmed var titeln klar.

"Jag är tagen" sade Mattias Kähäri, från Grängesberg i Dalarna, direkt efter tävlingen. "Det var väldigt många hundar på plats som jag misstänkte skulle bli farliga konkurrenter, så jag är väldigt, väldigt nöjd".

Men det hela gick ju väldigt bra och Mattias fick räkna in fina priser för bedriften, där bland annat Thommy Svevar - den synnerligen aktive representanten för finska spetsklubben - lämnade över ett vandringspris i form av en handsnidad finsk spets.

Maksi är för övrigt en avkomma undan Mattias tik, duktiga Tapperdalens Moona som deltagit i Nordiska Mästerskapen, som tyvärr bara hade en kull. "Jag var nog inne på att ta en tik först, men på nåt vis fastnade jag för Maksi som tidigt utmärkte sig med att vara lite extra nyfiken och alert."

Det finns all anledning att hålla ögonen på Maksi framöver: förberedelserna inför hösten är i full gång och utställningar i all ära; "nu är det jakt som gäller" avslutar Mattias.

SSF Syd gratulerar till vinsten!

Läs mer om Riksutställningen i Piteå: www.ssfnn.se/Kontakt

SSF Sydsverige ssfsyd@gmail.com