Resultat utställning i Ställdalen

18.02.2017 11:00

Rapport från utställningen i Ställdalen den 18 februari 2017 - finska SPETSAR OCH NORRBOTTENSPETS

Lördagen den 18 februari arrangerade SSF Sydsverige hundutställning i Ställdalen, Örebro län. Vädrets makter var med oss detta år med växlande molnighet och ca minus två grader. Till vår stora glädje var uppslutningen av hundar mycket stor, relativt sett. Och av 27 anmälda hundar kom 26 till start på utställningsdagen. Det är en riktigt kul! Fördelningen mellan finnar och nobsar blev oavgjord: 13 av vardera sorten. Enligt domaren Eva Jönsson var finnspetsarna den jämnare rasen för dagen. Totalt tilldelades åtta finnar excellent mot nobsarnas tre. Men därmed var inte utställningen avgjord...

Tankar vid sidan om ringen

När man själv inte deltar, utan står på sidan, ser man ibland en förbättringspotential främst hos föraren/ägaren. Ringträning var något domaren påtalade för flera av deltagarna. Men det fanns så klart undantag: öppenklasstiken Ajckies ägare Charlotte Eriksson fick lite extra beröm av domaren för sitt sätt att visa upp sin tik. Även Daniel Byqvist måste vara nöjd med sin "handler" som tog fram det bästa ur Häggingåsens Mira. Detta bara för att nämna några exempel.

Glädjeämnen

Domaren, Eva Jönsson, framförde saklig och detaljerad kritik för samtliga hundar. Tydligt och enkelt, så att alla åskådare runt ringen kunde ta del av domarens grunder till varje enskilt utlåtande. Säkerligen var detta nåt som uppskattades av alla närvarande (nåja: kanske inte alla...) som på detta vis kan ta del av förklaringen till bedömningen. Daniel Byqvists tik Häggingåsens Mira knep sitt tredje CK och blev därmed SE UCH. Stort grattis! Ägarens stora glädje och förtjusning var inte att ta miste på, när han mycket lättad förklarade att karriären som utställningshund läggs på hyllan till förmån för jakt och jaktprov.

Finsk spets

Först ut var en tikvalp, Styggbergets Ciri, som fick Hp. Sedan var det hanhundarnas tur att gå in i ringen. I junior- och unghundsklass delades inga excellent ut. Men med lite träning och gott humör så kommer de säkert tillbaka och presterar bättre nästa år. I öppenklassen fick vi se en fin hane, Vehkavaaran Haka, ägare Heikki Ruuska som fick både excellent och CK. Göran Erikssons fina hane SE UCH Styggbergets Rikki fick även han excellent och CK. I matchen om bäste finnhane gick Haka segrande ur ringen, till husse Heikkis stora förtjusning. Vi hoppas att detta par dyker upp på ett jaktprov till hösten!

Tikarna i juniorklassen lyckades heller inte kamma hem något excellent. Det lyckades däremot Styggbergets Zia i unghundsklassen som bidrog till ett Hp i uppfödarklassen där Styggbergets kennel var representerad.

I tikarnas jaktklass fick två av de tre startande excellent och CK. Den tredje tiken fick very good. Det är väldigt glädjande att se när hundar av "jakthundsmodell" även får bra omdömen på utställningar. Det visar på att aveln är på rätt väg, med både snygga och duktiga hundar i skogen. Som redan nämnts ovan tog Häggingåsens Mira sitt tredje CK, och blev därmed dubbelchampion.

Öppenklasstiken Ajckie sopade hem ett excellent och CK och fick fortsätta kampen om att bli bästa finnspetstik. Motståndet var inte det lättaste då även championtiken Styggbergets Tassa, ägare Torsten Karlsson tog ännu ett förnämligt excellent och skulle försvar sina färger från förra året om att bli bästa tik. Även veteranen i gänget, Kaaksi från Göran Erikssons uppfödning, fick excellent. Tävlingen slutade där för hennes del, men det var hon nog nöjd med ändå.

Bästa tik på finnspetssidan blev, efter några varv i ringen, Styggbergets Tassa och hon fick tävla vidare mot BIR. Nu var det upp till domaren att kora den för dagen finaste finnspetsen. Hanen Haka eller tiken Tassa? Valet föll på Tassa men jag är säker på att Hakas ägare var ganska nöjd med resultatet.

Norrbottenspets

Först in i ringen var två valpar. Tillsammans gjorde de ett lite annorlunda intryck, då hanen på nio månader var otroligt stor och den fyra månader gamla tiken såg väldigt liten ut, kanske mindre än hon egentligen var? Nu blev i alla fall utställningsdebuten avklarad!

I hanarnas junior-och unghundsklass delades inga högre omdömen ut, utan det hela stannade vid very good. Däremot fick Odensalaskogens Apollo som tävlade i öppenklass excellent och CK, och blev också bästa hane bland nobsarna.

Även i tikarnas juniorklass fick den enda tävlande, Kälabäckens Ines nöja sig med ett Very good. Samma valör på utlåtande fick tre av de totalt fyra tikarna i öppenklassen medan Åskbergets Maya knep ett excellent och CK. I tikarnas jaktklass utdelades ett excellent och CK till Krutuddens Kaiza som fick gå upp i ringen mot Maya i kampen om att bli bästa nobstik. Kaiza med sin ägare, Lars Sjöberg, tog hem segern denna gång.

Nu började det dra ihop sig. Skulle den lugna fina hanen Apollo eller jakttiken Kaiza bli BIR? Domarens val föll slutligen på hanen Apollo, som varit med i toppen flera gånger förr på tidigare utställningar. Stort grattis till er båda!

BIS

Nu skulle det avgöras. Odensalaskogens Apollo, som uppvisat otroligt lugn och pondus hela utställningen eller Styggbergets Tassa - vem skulle ta hem totalsegern? I slutändan blev Odensalaskogens Apollo BIS efter en proffsig presentation i ringen. Grattis till er båda!

Uppförarklass

Styggbergets Kennel fick Hp i uppfödarklassen för utmärkt uppfödarresultat, då samtliga hundar fick excellent. Hundarna var Styggbergets Kaaksi, Tassa, Zia och Rikki.


Slutligen vill jag rikta ett stort TACK till vår eminenta ringsekreterare och "allt i allo"-fixare vid vår utställning, Barbro Olsson. Tack även till Wildmarks i Borlänge, Skogsällskapet, Vattenfall och Trä-Bygg-Järn som skänkt priser till de tävlande.


För SSF Syd,

Mattias Kähäri


Kontakt

SSF Sydsverige ssfsyd@gmail.com